ponedeljek, 14. november 2011

Bakine rožce

Baka Marta je babica mojega fanta. Živi v skromni hiški, v vasi Cvetlin, na hrvaški strani Haloz. Njena posebnost, poleg vse energije, dobre volje in modrosti, je izdelava čudovitih rožic iz krep papirja. 
Vsakokrat, ko pridem na obisk dobim kakšnega. 


Povedala mi je, da zna rožice delat že od otroštva, da jo je naučila to gospa, pri kateri je še kot deklica pomagala na kmetiji. Ker pred petdesetimi leti na podeželju še niso poznali televizije, radija ipd. "zabavne elektronike" so si ženske dolge zimske večere krajšale z izdelavo cvetlic in venčkov za cerkev in dom.



Danes to tradicijo baka Marta ohranja. Zadnjič je tudi meni pokazala drobne skrivnosti izdelovanja rožic.
Poleg rožic pa še plete steklenice in stekleničke, peče najboljši domači kruh, poskrbi, da poleti ne zmanjka solate in rada poklepeta, zadnje čase pa spet hodi v šolo - osnovnošolce uči izdelovat rožice in venčke, da se bo tradicija nadaljevala tudi v naslednjih rodovih.





Tudi sama sem poskusila narediti "marjetico" ...  vsekakor je težje kot zgleda. Ampak, vaja dela mojstra...





2 komentarja:

  1. Uuu, zelo lepo si naredila! Fino fino... Te babice so res vunderšn :) Tudi moja dela takšne rožice in sem zadnjič prav tako dobila šopek. Lahko bi tudi midve prenašali to tradicijo naprej, tam čez enih 50 let, ha? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Se popolnoma strinjam! Jaz sem se zdaj še pri baki naročila za tečaj štrikanja :)
    vsekakor bova prenašale najino ustvarjalnost naprej na vnukece! (aleluja, še otrok nimava, pa o vnukih govorim) :)

    OdgovoriIzbriši